Förrådsberedare eller elvarmvattenberedare

En förrådsberedare är helt enkelt ett förråd med varmvatten, som ska användas i husets kranar. En förrådberedare kan antingen vara separat och själv producera varmvatten med hjälp av el, eller så är den integrerad i en ackumulatortank och vattnet värms då med hjälp av värmen i ackumulatortanken.

Separat förrådsberedare eller elvarmvattenberedare

förrådsberedaren producerar och lagrar varmvatten

En förrådsberedare som endast värmer varmvatten med direktverkande el är ett måste, om man exempelvis har en luft-luftvärmepump eller direktverkande el. Samtidigt finns det många som väljer att ha en enklare frånluftsvärmepump eller luft-vattenvärmepump just för att klara tappvarmvattnet och eventuellt golvvärme i exempelvis ett badrum.

Vattnet i elvarmvattenberedare värms med hjälp av en inbyggd elpatron eller sköldar som är placerades på utsidan av beredaren. Sköldar på utsidan är ett bra val om vattnet är surt eller kalkrikt.

Test av elvarmvattenberedare

Energimyndigheten har utfört ett test av olika elvarmvattenberedare, som publicerades 2014. Med hjälp av testet hittar du enkelt en elvarmvattenberedare som passar dig.

– Läs mer om test av elvarmvattenberedare

Integrerad förrådsberedare

En förrådsberedare kan också vara integrerad i eller placerad inuti en ackumulatortank eller panna. Genom att ha en förrådsberedare i ackumulatortanken (eller pannan) har man ett förråd med varmvatten och kan man helt enkelt få ut mer tappvarmvatten än om man bara har varmvattenslingor, där det varma vattnet värms då det strömmar genom slingorna. En integrerad förrådsberedare är bra om man har ett större behov av tappvarmvatten, till exempel om man har ett badkar eller bubbelbad.

I många moderna uppvärmningssystem finns helt enkelt allt i ett och samma paket. Det finns exempelvis luft-vattenvärmepumpar där värmepumpens innerdel är integrerad i en enda stor låda där även husets varmvattenproduktion omhändertas. I lådan tillvaratas värmen från värmepumpens utedel och överförs till husets vattenburna uppvärmningssystem. I samma låda finns även en integrerad förrådsberedare och huset har därför även tillgång till tappvarmvatten.

I förrådsberedaren får man varmare vatten, än genom slingor, men samtidigt är risken för legionella större i och med att vattnet förvaras längre. Denna risk motverkas genom att man håller minst 60 grader i förrådsberedaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *